Powrót do MICE w świecie COVID-19
Po miesiącach całkowitej blokady, w wielu krajach następuje stopniowe ponowne otwieranie sektora MICE. Nie ogranicza się to tylko do krajów, które stłumiły Covid-19, ale także wielu tych, w których sytuacja pozostaje niepewna, ponieważ stają w obliczu drugiej fali zakażeń.
Pojawia się konsensus co do tego, że Covid-19 pozostanie z nami, a świat musi wymyślić, jak z nim żyć, przynajmniej do czasu znalezienia szczepionki. Może to trwać miesiące lub nawet lata. Tak więc nową normą jest „świat z Covid-19”, dopóki nie przejdziemy do stabilnego „świata post Covid-19”, prawdopodobnie nie wcześniej niż w 2022 roku.
Nawet po usunięciu barier regulacyjnych dotyczących otwierania obiektów i granic, ożywienie będzie zależało od konsumentów i przedsiębiorstw, które będą mieć pewność, że destynacje i obiekty są bezpieczne.
W świecie Covid-19 wydarzenia MICE będą organizowane inaczej niż w przeszłości. Podczas gdy ożywienie będzie się różnić w poszczególnych krajach, możemy spodziewać się wspólnych kierunków. Większy nacisk zostanie położony na mniejsze imprezy krajowe o podwyższonych wymaganiach dotyczących higieny i dystansu społecznego oraz na wyższy poziom wydarzeń wirtualnych lub hybrydowych. Rygor związany z dystansem społecznym jest łatwiejszy do zastosowania w przypadku targów i wystaw niż konferencji. Sugeruje to organizację większej ilości wystaw, przed konferencjami. Oczekuje się, że młodsi ludzie będą podróżować w pierwszej kolejności, a podróż będzie obejmować pobliskie destynacje.
Digitalizacja i elastyczność obiektów będą bardzo ważne. Covid-19 znacznie przyspieszy trendy cyfrowe. Oczekuje się, że obiekty będą oferować opcję organizacji wydarzeń wirtualnych i hybrydowych z ulepszoną infrastrukturą technologiczną i salami z możliwością dowolnego ustawienia.
Obiekty zlokalizowane w bezpiecznych miejscach, oferujące nowoczesne, elastyczne przestrzenie i zaawansowaną technologię, będą prawdopodobnie bardziej atrakcyjne dla wydarzeń międzynarodowych na dużą skalę.
Inne zauważalne trendy to:
- Nowe certyfikaty, akredytacje i standardy jakości w zakresie higieny
- Wirtualne wycieczki lub site inspections w obiektach
- Skanowanie termiczne/Kontrole temperatury i inne testy
- Rejestracja zbliżeniowa i rejestracja rozłożona w czasie, aby zapobiec przepełnieniu
- Elastyczne konfiguracje pomieszczeń i miejsc siedzących w celu utrzymania dystansu społecznego
- Monitorowanie i kontrola tłumu w obszarach o dużym zagęszczeniu w obiektach
- Opryskiwacze elektrostatyczne do dezynfekcji powierzchni w salach i przestrzeni publicznej
- Automatyczne maszyny do samooczyszczania schodów ruchomych
- Odkażanie mebli i sprzętu po każdym użyciu
- Ulepszone systemy filtracji powietrza do wentylacji obiektów
- Regulacje dot. zasad izolacji i śledzenia kontaktów po pozytywnych testach Covid-19
- Preferowanie à la carte i lunchów w pudełku zamiast bufetów
- Nowe kwestie dot. umów, ponieważ organizatorzy szukają elastycznych warunków anulowania, podczas gdy obiekty szukają bardziej rygorystycznych warunków w celu ochrony własnego narażenia
- Większy nacisk na planowanie awaryjne i zarządzanie kryzysowe.
Autor: Anna Górska