Powrót do MICE w świecie COVID-19
Po miesiącach całkowitej blokady, w wielu krajach następuje stopniowe ponowne otwieranie sektora MICE. Nie ogranicza się to tylko do krajów, które stłumiły Covid-19, ale także wielu tych, w których sytuacja pozostaje niepewna, ponieważ stają w obliczu drugiej fali zakażeń. 

Pojawia się konsensus co do tego, że Covid-19 pozostanie z nami, a świat musi wymyślić, jak z nim żyć, przynajmniej do czasu znalezienia szczepionki. Może to trwać miesiące lub nawet lata. Tak więc nową normą jest „świat z Covid-19”, dopóki nie przejdziemy do stabilnego „świata post Covid-19”, prawdopodobnie nie wcześniej niż w 2022 roku.

Nawet po usunięciu barier regulacyjnych dotyczących otwierania obiektów i granic, ożywienie będzie zależało od konsumentów i przedsiębiorstw, które będą mieć pewność, że destynacje i obiekty są bezpieczne.

W świecie Covid-19 wydarzenia MICE będą organizowane inaczej niż w przeszłości. Podczas gdy ożywienie będzie się różnić w poszczególnych krajach, możemy spodziewać się wspólnych kierunków. Większy nacisk zostanie położony na mniejsze imprezy krajowe o podwyższonych wymaganiach dotyczących higieny i dystansu społecznego oraz na wyższy poziom wydarzeń wirtualnych lub hybrydowych. Rygor związany z dystansem społecznym jest łatwiejszy do zastosowania w przypadku targów i wystaw niż konferencji. Sugeruje to organizację większej ilości wystaw, przed konferencjami. Oczekuje się, że młodsi ludzie będą podróżować w pierwszej kolejności, a podróż będzie obejmować pobliskie destynacje. 

Digitalizacja i elastyczność obiektów będą bardzo ważne. Covid-19 znacznie przyspieszy trendy cyfrowe. Oczekuje się, że obiekty będą oferować opcję organizacji wydarzeń wirtualnych i hybrydowych z ulepszoną infrastrukturą technologiczną i salami z możliwością dowolnego ustawienia. 

Obiekty zlokalizowane w bezpiecznych miejscach, oferujące nowoczesne, elastyczne przestrzenie i zaawansowaną technologię, będą prawdopodobnie bardziej atrakcyjne dla wydarzeń międzynarodowych na dużą skalę.

Inne zauważalne trendy to:
  • Nowe certyfikaty, akredytacje i standardy jakości w zakresie higieny
  • Wirtualne wycieczki lub site inspections w obiektach
  • Skanowanie termiczne/Kontrole temperatury i inne testy
  • Rejestracja zbliżeniowa i rejestracja rozłożona w czasie, aby zapobiec przepełnieniu
  • Elastyczne konfiguracje pomieszczeń i miejsc siedzących w celu utrzymania dystansu społecznego 
  • Monitorowanie i kontrola tłumu w obszarach o dużym zagęszczeniu w obiektach
  • Opryskiwacze elektrostatyczne do dezynfekcji powierzchni w salach i przestrzeni publicznej
  • Automatyczne maszyny do samooczyszczania schodów ruchomych
  • Odkażanie mebli i sprzętu po każdym użyciu
  • Ulepszone systemy filtracji powietrza do wentylacji obiektów
  • Regulacje dot. zasad izolacji i śledzenia kontaktów po pozytywnych testach Covid-19
  • Preferowanie à la carte i lunchów w pudełku zamiast bufetów
  • Nowe kwestie dot. umów, ponieważ organizatorzy szukają elastycznych warunków anulowania, podczas gdy obiekty szukają bardziej rygorystycznych warunków w celu ochrony własnego narażenia
  • Większy nacisk na planowanie awaryjne i zarządzanie kryzysowe.

Autor: Anna Górska